ПРИКАЗКИ ЗА ЛЕКА НОЩ

16.02.2011 г.

Ще си умра, без да ме подслушат...






Незначителен съм, не се чувствам важен, не се чувствам добре! В едно изследване пише, че мъжът не стане ли богат и важен до 40-годишна възраст, може да смята, че не е успял в живота.
Днес един от показателите за успех е да  те подслушват, а мен никой не ме подслушва и това ме отчайва. Затова реших да напиша това открито писмо, та дано някой направи нещо. Разбира се, когато си крещим с жена ми вкъщи, съседите намаляват телевизорите си и за известно време притихват в очакване да чуят нещо ново, което са изтървали в предишния скандал. Но не е същото, не ми носи удовлетворението и обществената оценка, от която имам нужда.
Какво да правя с живота си? Къде сбърках, кого ли не предадох, кого ли не излъгах, кого ли не подведох? Направих доста мръсотии на много хора в този живот и ...нищо! Продължават да не подслушват телефона ми. Е, извинявайте господа слушащи, това не е ли някакъв вид дискриминация, защо за едни може, а за други не. Като бях малко момче в режима на комунизма, постоянно ни повтаряха да сме послушни и ще успеем. Добре де, аз съм слушал едно време, сега защо никой не ми подслушва телефона? Нищо, успокоявам се с това, че има и други неудачници като мен! Ако погледнем историята на света, ще осъзнаем, че още от древни времена се е разчитало на подслушването.
Например, когато сме били Homo erektus (изправен човек) преди стотици хиляди години, спейки в пещери и колиби, е било много важно да чуеш приближаването на хищника, който идва да те консумира, и да реагираш навреме, за да сеспасиш. Тоест слушането още тогава е било животоспасяващо. С течение на времето еволюцията превръща прачовеците в човеци, а слушането в слухтене и после в подслушване. Дори Библията казва: "Когато сме в послушание и смиреномъдрие, ние изпълняваме волята на Бог и допринасяме за хармоничното израстване - Него слушайте."
Религията и нейната догматика в цял свят са основани на слушането. Когато се молим, също се надяваме някой да ни чуе, ами ако точно в този момент Бог не те слуша, а? По-късно, когато идианците и белите са воювали за територии, е било от изключителна важност някой съгледвач да успее да се промъкне до запаления огън през нощта и да разбере какви са плановете на врага за следващия ден. По същото време в кралски замъци, графства и княжества подслушването е била основополагаща светска политика. Разнасянето на клюки, верни и неверни сведения е било най сладката част от комуникацията въобще!
Тук-там някой си е загубвал главата на гилотината за прелюбодеяние или политическо предателство, подслушан от някой прилежен човек. Ами разузнавачите през Първата и Втората световна война нима са правили нещо друго, освен да чуват и пресяват информацията, до която са стигнали? Още в "Произходът на видовете" Чарлз Дарвин казва, че организмите предават своите качества, придобити по време на живот, на следващите поколения и така се развивали. Толкова години по-късно човечеството е в еволюционен застой. Почти всеки човек от цивилизования свят има телефон и какво става с неговия глас, с неговите думи в телефонната слушалка, къде отиват? На вятъра! Отиват при няколкото абонати, с които говорят, вместо да ги чуват всички, които пожелаят. По този начин всеки човек ще осмисли живота си, защото ще знае, че той или тя са важни и нужни не на 5-6 човека, а на милиони! Моята молба и идея е такава: нека обединят усилията си всички джиесем оператори в България и да открият услуга за подслушване, нека всеки, който поиска, да може да подслуша когото и да е на територията на България. По този начин всеки ще се почувства значим, нужен и обичан! Така ще има много по-малко тайни, престъпността ще намалее рязко и изневерите също! И не само аз, целият български народ има нужда от високо самочувствие!

Послепис. Дори и веднъж седмично да чувам пращене в слушалките, ще знам, че някой някъде мисли за мен! Благодаря предварително!

Пиер Петров